European Parliament

Den Europæiske Forsvarsfond (European Defence Fund – EDF)

FMI ansøgningsfrist for støtteerklæringer til European Defence Fund

Den Europæiske Forsvarsfond (European Defence Fund – EDF), og forgængeren dertil, blev etableret i 2017 med bl.a. det formål at støtte forsknings- og udviklingssamarbejde på forsvarsområdet med henblik på at udvikle en konkurrencedygtig og innovativ europæisk forsvarsindustri, samt mindske EU's afhængighed af ikke-EU lande.

 

Baseret på de hidtidige erfaringer fra tidligere ansøgningsrunder indfører Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse en ansøgningsfrist for de institutioner og organisationer, som til brug for EDF ansøgninger anmoder om en støtteerklæring. Fristen for EDF 2024 er den 08. OKT 2024.

 

Ansøgningsfristen skyldes, at FMI modtager historisk mange henvendelser kort inden EU-Kommissionens ansøgningsfrist, hvilket efterlader begrænset tid til at foretage en faglig relevansvurdering af de enkelte anmodninger om støtteerklæringer og – ifald, der måtte være en faglig interesse i projektet – at udarbejde en støtteerklæring. For ansøgninger indsendt efter 08. OKT 2024 kan FMI ikke garantere, at der foretages en relevansvurdering af projektet og heraf udsendes en støtteerklæring. Det skal dog bemærkes, at støtteerklæringer ikke er nødvendige for EDF ansøgninger til EU-Kommissionen.

 

Ansøgninger om medfinansiering skal ligeledes være FMI i hænde den 08. OKT. FMI udsteder ikke co-financing declarations uden en forudgående godkendt ansøgning, modtaget i forhold til dette opslag. Ansøgninger om medfinansiering modtaget efter fristens udløb vil blive afvist.

 

Ansøgninger om støtteerklæringer og/eller medfinansiering skal ske ved udfyldelse af nedenstående skema, som derefter sendes til DALO-EDF@MIL.DK

 

 

Den Europæiske Forsvarsfond

Den Europæiske Forsvarsfond (European Defence Fund - EDF) støtter forsknings- og udviklingssamarbejde på forsvarsområdet i perioden 2021-2027 for blandt andet at integrere og styrke den europæiske forsvarsindustri. Fonden har til formål at fremme forsvarsindustriens konkurrenceevne, effektivitet og innovationskapacitet på tværs af hele unionen.


Hovedparten af fondens midler går til udvikling af forsvarsmateriel. Fondens økonomiske størrelse er blevet fastlagt forhandlingerne om EU’s flerårige finansielle ramme (MFF) for perioden 2021-2027, og forløber sig på 8 mia. Euro.

Forud for forsvarsfonden blev investeringer indenfor fælles forskning og udvikling på det forsvarsindustrielle område, støttet af testprogrammerne European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) og Preparatory Action on Defence Research (PADR).

Formålet med EDF er at facilitere medlemslandenes samarbejde om udviklingen af strategiske forsvarskapaciteter og teknologier, som det stigende konfliktniveau og den voksende ustabilitet i Europas nærområde påkræver. Med forsvarsfonden ønsker Kommissionen at skabe bedre betingelser og større incitament til samarbejde mellem medlemslandene i hhv. forsknings-, udviklings- og indkøbsfasen.

Hensigten er især at undgå unødvendig duplikation samt at minimere de teknologiske forskelle landene imellem, for derved at øge interoperabiliteten mellem landenes kapaciteter. Der er derfor behov for at styrke det europæiske samarbejde på det forsvarsindustrielle område - dels for at sikre, at medlemslandene får mest muligt ud af deres nationale forsvarsbudgetter og dels for at sikre udviklingen af nødvendige strategiske teknologier og kapaciteter i Europa.  

Projekter, som medfinansieres gennem EDF, opfylder altid kravene til medfinansiering gennem FMI Medfinansieringsordning.


Dansk deltagelse i EDIDP og EDF

Forsvarsfonden udgør en mulighed for danske virksomheder, forskningsinstitutioner og Forsvaret i forhold til at indgå i tættere forsvarsindustrielle samarbejder med øvrige europæiske aktører om forskning i og udvikling af nye konkrete forsvarsprodukter samt teknologier, hvortil der kan opnås hel eller delvis finansiering fra EU og en eventuel medfinansiering fra FMI.

 

Danmark deltager i en lang række projekter i den europæiske forsvarsfond. For testprogrammet EDIDP er der dansk deltagelse fra industri, vidensinstitutioner og en forsvarsklynge fordelt på 14 projekter for ansøgningsårene 2019 og 2020.

 

En liste over samtlige godkendte projekter i forsvarsfonden kan findes på EU-kommissionens hjemmeside for EDIDP. Her kan også findes mere generel og konkret information om både EDIDP og EDF.

 

FMI inviterer

til online infomøde/workshop om den Europæiske Forsvarsfond (EDF)

9. september 12.00-13.30.

 

Mere information

Sidst opdateret 19. august, 2024 - Kl. 13.50