ATMOS testskydning

ATMOS testskydning på den jyske vestkyst. Foto. Rasmus Franck - DAR.

Af Jan Schelbech, FMI KOM

Dansk artilleri bevæger sig hastigt frem mod fremtidens krav om større præcision, længere rækkevidde og hurtigere reaktionsevne. I januar deltog Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) sammen med Danske Artilleriregiment i en omfattende test ved Yuma Proving Ground i Arizona, USA – et af verdens største militære testområder.

 

Her blev de danske ATMOS 155 mm artilleripjecer for første gang testet med en række avancerede ammunitionstyper; herunder den GPS-styrede Excalibur-granat, den præcisionsforbedrende PGK-fuze samt den nyanskaffede langtrækkende 155 mm HE-ER-granat fra NAMMO. Testen markerer både et teknologisk kvantespring og et vigtigt skridt i integrationen af avanceret ammunition i det danske forsvar.

 

Det her er et vigtigt skridt. Det er første gang, vi tester den præcisionsforbedrende ammunition sammen med ATMOS-systemet under kontrollerede forhold, siger major Jacob, chef for den sektion, der arbejder med ildstøtte i den landmilitære division i FMI.

 

Præcision og rækkevidde testet i Arizonas ørken

Yuma Proving Ground i det sydlige Arizona er et testmiljø i verdensklasse, der tilbyder exceptionelle rammer for langtrækkende og højt specialiserede skydninger. Med et tørt klima og store afstande i et åbent terræn kan våbensystemer testes på ud til 50 kilometer – med fuld dataopsamling og præcis opmåling af træfpunkt. Det gør Yuma særligt velegnet til artilleritest, hvor rækkevidde og nøjagtighed skal dokumenteres ned til mindste detalje.

 

”Det er unikt, fordi vi kan lave skydninger på op til 40+ kilometer og samtidig sikre fuld målopfølgning. Vi får præcise tal for, hvor granaterne rammer, og hvor godt styringen virker. Det giver os et højt niveau af datavalidering og dokumentation, som vi ikke nødvendigvis kan få under skydninger i Danmark,” forklarer Jacob.

 

Under testen blev flere forskellige typer ammunition affyret fra ATMOS-systemet, og resultaterne viste både stabil funktion og høj træfsikkerhed – også ved de længere skudafstande.

PGK: Gør klassisk artilleriammunition præcis

Et af de mest lovende teknologiske tiltag i testen var anvendelsen af Precision Guidance Kit (PGK). PGK er en såkaldt "Course Correction Fuze", der monteres i spidsen af High Explosive – Extended Range (HE-ER) granater og bidrager til væsentligt forbedret præcision på lange skudafstande.

 

PGK indeholder både GPS-modtager og styrefinner, som aktivt korrigerer granatens bane under flyvningen mod målet. Selvom PGK ikke omdanner granaten til egentlig præcisionsammunition, øger PGK markant træfsikkerheden.

 

Precision Guidance kit

Precision Guidance Kit fuze (tændmekanisme), der bliver monteres som en standard fuze i spidse af en 155mm artillerigranat. Foto: FMI KOM

HE-ER-granaterne, som PGK anvendes med, er en ny type i forsvarets portefølje. De er købt fra norske NAMMO og har et aerodynamisk design, der giver øget rækkevidde. Dermed kan man udnytte rækkeviddefordelen ved de længere 52-kaliber kanonløb, som ATMOS-systemet er udstyret med.

 

”PGK er ekstremt interessant for os, fordi det kan gøre almindelig 155 mm artilleriammunition meget mere præcis. Dog vil man typisk kun anvende PGK på extended range granater, hvor vi skyder på større afstande. PGK kræver ikke, at vi ændrer hele systemet – vi opgraderer bare det, vi allerede har. Det gør integrationen langt nemmere og mere fleksibel,” siger Jacob.

 

Han forklarer, at PGK typisk reducerer den forventede spredning. Det betyder, at færre granater er nødvendige for at opnå ønsket effekt i målet. Kort fortalt kan man anvende færre granater til at nedkæmpe et mål, eller målområde.

 

Den kan forbedre præcisionen markant, og vi taler typisk om en forventet spredning på cirka 50 meter – mod måske 200 meter uden. Det betyder færre skud pr. mål og dermed både logistisk og taktisk gevinst. Det er en stor fordel i et moderne kampmiljø, hvor hurtig og præcis effekt er afgørende, forklarer Jacob.

 

Excalibur og HE-ER: Når det skal være langt og præcist

Sammen med PGK blev også Excalibur granaten testet – en dedikeret GPS-styret 155 mm granat, som allerede er anvendt i flere NATO-lande. Excalibur er kendt for sin store præcision med en forventet spredning på under 10 meter og anvendes til målbekæmpelse, hvor collateral damage (utilsigtede skadesvirkninger, red.) skal minimeres, eller hvor der kræves præcise nedslag ved første skud.

 

”Det er det ypperste, man kan præstere med konventionelt artilleri. Hvis du kan se målet og har koordinaterne, så kan du ramme det – første gang. Det ændrer hele tilgangen til, hvordan man kan anvende artilleri i kamp,” siger Jacob.

 

Samtidig blev der affyret skud med den extended range 155 mm HE-ER-granat (High Explosive – Extended range) fra det norske firma NAMMO, som FMI har anskaffet til det tunge artilleri. Denne granat er designet til at nå længere end konventionelle 155 mm granater – typisk over 40 kilometer, afhængigt af ladning og skydedata. Kombinationen af høj præcision og lang rækkevidde skubber grænserne for, hvor fleksibelt ATMOS-systemet kan operere.

 

”Med de her granater kan vi levere ild langt dybere ind i fjendens rum og opstilling – og stadig med stor præcision. Det udvider vores operationelle muligheder markant,” siger Jacob.

Tæt samarbejde med operativt udbytte

Selve testforløbet blev planlagt og gennemført i tæt samarbejde mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Danske Artilleriregiment. Hvor FMI havde det tekniske og projektledelsesmæssige ansvar, stod regimentets personel for bemanding af systemerne og operativ afvikling af skydningerne. Ifølge Jacob var det netop kombinationen af faglig dybde og praktisk erfaring, der gjorde testen til en succes.

 

”Det fungerede virkelig godt. Det er afgørende, at brugerne og de tekniske folk arbejder tæt sammen – for så får vi både testet funktion og set, hvordan det virker i praksis. Vi lærer meget hurtigere og kan justere undervejs,” siger han.

Styrket artilleri til fremtidens kampplads

Med testens vellykkede forløb er fundamentet lagt for at videreudvikle og implementere moderne ammunition til det danske artilleri. Erfaringerne fra Yuma skal nu analyseres, dokumenteres og anvendes som grundlag for både operative anbefalinger og eventuelle materielanskaffelser. For Jacob og hans kolleger i FMI er det tydeligt, at dansk artilleri har taget et godt skridt fremad.

 

”Vi får mulighed for at bekæmpe mål længere væk, med større præcision – og med færre skud. Det er den vej, moderne artilleri går. Og vi er nu godt på vej til at kunne levere den kapacitet til Hæren,” siger han.

 

Fakta: Ammunitionstest

PDK – Precision Guidance Kit

  • Type: GPS-styret, lavpris tændsatsmodul
  • Funktion: Opgraderer konventionelle 155 mm HE- ER granater til mere præcis ammunition
  • Styring: Korrektion af bane i både rækkevidde og sideafvigelse
  • Tændsatsindstillinger: Proximity og point-detonation
  • Erstatter: NATO-standard tændsats

Excalibur M982 – Præcisionsstyret Artillerigranat

  • Kaliber: 155 mm
  • Rækkevidde: Op til 40–50 km
  • Styring: GPS og inertial navigation
  • Præcision: < 2 meter forventet spredning
  • Anvendelse: Præcisionsangreb med lav risiko for kollaterale skader
  • Producent: Raytheon og BAE Systems