Materiel
It og cyberområdet
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har indgået en aftale med Air Greenland om anskaffelse og installation af avanceret udstyr til Search and Rescue (SAR)-helikopterne, som opereres af Air Greenland.
Foto: Ned Dawson, Air Greenland
Målet med anskaffelsen er at styrke eftersøgnings- og redningsberedskabet i Grønland, særligt under vanskelige vejr- og lysforhold.
Aftalen indebærer, at de H225-helikoptere, som Air Greenland i dag stiller til rådighed for SAR-opgaver, fremadrettet udstyres med både infrarøde kameraer (FLIR) og nattesynsudstyr (NVG). Systemerne skal forbedre mulighederne for hurtigere og mere præcis lokalisering af nødstedte personer både til lands og til vands.
"Vi er meget tilfredse med, at vi nu har nået denne milepæl i arbejdet med at løfte SAR-kapaciteten i Grønland. FLIR og NVG vil markant forbedre evnen til at operere effektivt i mørke og under vanskelige forhold – og dermed øge chancen for at redde liv," udtaler oberst Klaus Qvist, chef for Kapacitetsansvarlig Luftsystemer i FMI.
Foto: Grønlands Politi
Systemer med dokumenteret effekt
Det FLIR-udstyr, som nu anskaffes, anvendes allerede på flere af Forsvarets øvrige luftplatforme og muliggør identifikation af varmeudstråling fra personer og objekter i terræn og vand. Dette betyder, at SAR-helikopterne får bedre muligheder for at opdage nødstedte hurtigt – også i områder med begrænset sigtbarhed.
Nattesynsbrillerne (NVG) vil give besætningen bedre arbejdsvilkår under SAR-operationer i mørke. Det styrker både sikkerheden og effektiviteten under flyvning og under hoist-operationer.
"Air Greenlands SAR-helikoptere er en særdeles vigtig kapacitet for Arktisk Kommando under eftersøgnings- og redningsaktioner. Særligt i de tilfælde hvor der er menneskeliv på spil, kan helikopterne være den afgørende faktor. Det er derfor meget positivt, at helikopterne nu opgraderes," siger chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Søren Andersen.
Samarbejde med Air Greenland
Udstyret implementeres i tæt samarbejde med Air Greenland, som siden 2020 har stået for den operative drift af SAR-beredskabet i Grønland via en aftale med det danske forsvar.
"Vi er meget glade for, at dette ønske fra vores SAR-besætning nu realiseres. Det nye udstyr vil gøre en konkret forskel i vores daglige opgaveløsning, hvor tid og præcision ofte er afgørende," siger Jacob Nitter Sørensen, administrerende direktør i Air Greenland.
Implementeringen sker i koordination med Arktisk Kommando og forventes afsluttet i marts 2026.
Giver mulighed for at identificere personer og objekter baseret på varmeudstråling – selv i mørke eller under dårlige vejrforhold. Teknologien anvendes allerede på flere af Forsvarets platforme og forbedrer muligheden for hurtig og præcis lokalisering af nødstedte.
Tillader sikker flyvning og operation i mørke og svagt oplyste områder. Øger fleksibiliteten og robustheden i SAR-beredskabet og gør det muligt at gennemføre missioner under forhold, hvor det tidligere ikke var muligt.