Materiel
It og cyberområdet
Et kvantespring for uddannelse og træning af soldater: Avanceret laser- og
GPS-teknologi bringer realistisk kamptræning til bataljonsniveau.
Medarbejdere fra Hæren, FMI og Saab havde workshop i maj måned, hvor danske håndvåben blev målt ud for individuel tilpasning til danske våben.
Af Jan Schelbech, FMI KOM
”Train as you fight” er et godt kendt militært princip. Men hvordan træner man soldater effektivt til at kæmpe og vinde på kamppladsen? Til at handle rigtigt i livstruende situationer under fjendtlig beskydning?
En del af svaret er et laser-duel-system (LDS), hvor man anvender laser til at få træf på modstanderen, hvor sensorer reagerer på laserstrålen og dømmer soldaten ukampdygtig.
Laservåben er et gennemgående tema i science fiction-film. Når filmens helt trykker på aftrækkeren på sin blaster, og skyder en stråle afsted med lysets hastighed og neutraliserer fjenden øjeblikkeligt. Det har bare ikke meget med virkelighedens våben anno 2025 at gøre.
I den virkelige verden kan der gå flere millisekunder eller sekunder fra det øjeblik, en soldat trykker på aftrækkeren på sit gevær eller sit skulderbårne våben, til ”skuddet” rammer sit mål. Det samme gælder for morterer, artilleri og missiler. Der er også langt fra moderne hypersoniske missiler og til lysets hastighed i vakuum på 300.000 km/s. Dermed fjerner traditionelle laser-duel-systemer sig fra det realistiske.
Det gør Forsvarets nyanskaffede ”Instrumenteret Laser-Duel-System” (I-LDS) op med. Systemet har det mundrette navn Saab BT46 I-LDS. Systemet har indbygget ballistisk data på det enkelte våben – fra geværet til 120 mm-kanonen på en kampvogn Leopard 2A7. Et træf med det enkelte våben bliver registreret af systemet.
Samtidig har både køretøjer og soldater en GPS monteret, så kontrolcenteret til enhver tid har overblik over kamppladsen og kan styre kampen med simulerede minefelter samt morter- og artilleriild. Laserskuddene sker kombineret med løs ammunition, så der opnås så realistisk et miljø som muligt.
Alle håndvåben har en laser monteret. Laseren er justeret til det enkelte våben i forhold til balistisk data på ammunitionstypen. Det viste våben er LMG M/60 i kaliber 7.62 mm.
Forsvaret har haft et mere traditionelt Laser Duel System (LDS) siden 1999, men kun med udrustning til at træne og øve med mindre enheder. Alternativet har været træning i Tyskland. Det bliver der gjort op med nu. Den landmilitære division i FMI har anskaffet et system, der gør Hæren i stand til at lave realistisk uddannelse og træning på bataljonsniveau med op til 1.000 soldater og tilhørende køretøjer.
Konceptet er kendt: Hæren har allerede systemet til Leopard 2A7 og til infanterikampkøretøjet CV9035. Med det kommende set-up bevæger Hæren sig op i et helt andet niveau, når det handler om uddannelse og træning af enheder og soldater.
Det er et kvantespring for realistisk uddannelse og træning i Hæren. Det bliver et kæmpestort kvalitetsløft af vores uddannelse af soldater og enheder, og det bliver et meget, meget stort skridt i retning af det princip, vi hylder om train as you fight,” siger Hærens taktikinspektør og næstkommanderende i Hærkommandoen, brigadegeneral Henrik Lyhne.
Chefen for den landmilitære division i FMI, oberst Thomas Øgendahl Knudsen forklarer:
”Med I-LDS får Hæren ikke blot en øget realisme – vi får en helt ny dimension i feedback, læring og analyse. Det er fundamentalt for at sikre, at Hærens soldater ikke blot ved, hvad de skal gøre på kampladsen, men også forstår, hvorfor de gør det, og hvordan de kan forbedre sig og dermed øge Hærens kampkraft.”
SAAB 3d-scanner alle danske håndvåbentyper for at optimere placering af beslag og udstyr på det enkelte våben.
Hjertet i de nye kampsimulationssystem i I-LDS er kontrolcenteret, eller i daglig tale ExCon. Kontrolcenteret kan simulere minefelter, CBRN-angreb, artilleri og morterild og har til enhver tid styr på alle enheder og enkeltelementer på kamppladsen.
Systemet er sågar i stand til at simulere anvendelse af Spike LR2-missilet fra et infanterikampkøretøj. Systemet kan vise et ”fiktivt” videobillede til skytten, der anvender Spike fra IKK’en, for at øge realismen, når der ikke er line-of-sight til målet.
”Med ExCon får øvelsesledelsen muligheden for at køre komplekse scenarier med dynamiske trusler, uden behov for reelt artilleri eller morter, og får øjeblikkelig feedback på effekt og konsekvens. Det er her, vi kan realisere princippet om ‘train as you fight’ fra enkeltmand til brigadeledede øvelser,” fortæller Thomas Øgendahl Knudsen.
Samtidigt giver I-LDS systemet Hæren en mulighed for øvelsesaktivitet og samtræning med andre enheder i en stor del af Nato. Systemet bliver bl.a. anvendt i Sverige, Norge, Finland, Polen, Tyskland og US Army i Europa.
Den enkelte soldat er konstant ”online” når han eller hun er en del af en laser-duel øvelse. Der er øjeblikkeligt feedback, hvis soldaten bliver ramt af en træffer.
”Soldaten bærer en vest med sensorer på bryst, ryg og hjelm og en GPS-enhed, der hele tiden registrerer position og hvert enkelt ‘hit’. Når sensoren registrerer et træf, afgiver den automatisk en markering tilbage til ExCon – og soldaten ved straks, at han er ukampdygtig,” siger chefsergent Johnny, der er sagshandler på I-LDS i den landmilitære division i FMI.
Samtidigt ”låser” systemet soldatens våben og man kan ikke deltage i kampen igen, før systemet frigiver den enkelte soldat.
”Det giver os mulighed for at simulere reelle kampforhold, men uden risiko, som kan være tilfældet ved feltskydninger og samtidigt uden logistisk besvær med skarp ammunition,” siger chefsergent Johnny, der også uddanner Hærens instruktører i anvendelsen af Laser-Duel-Systemet.
Det nye system er så realistisk og naturtro i sin grundlæggende anvendelse, at Hæren også planlægger at anvende systemet, når nye skytter skal uddannes på dysekanon.
Soldatersæt og en stor del af Laser-Duel-systemerne til soldatens våben vil være tilgængelige i andet kvartal 2026.