Materiel
It og cyberområdet
Græske Theon International etablerer dansk datterselskab og opretter produktionen af Natbrille M/18 Mk II i Danmark. Projektet styrker både forsyningssikkerhed og teknologisk know-how.
Mock-up af første danskproducerede Natbrille Argus FS M/18. Foto: FMI
Af Jan Schelbech, FMI KOM
I 2017 vandt Theon International udbuddet på anskaffelse af natbriller til Forsvaret. Kontrakten indeholdt en klar forpligtelse om industrisamarbejde i Danmark, og med en manglende national produktion inden for området, var der ingen danske partnere at trække på for den udenlandske virksomhed. Løsningen blev at udnytte forpligtelsen om industrisamarbejde ved at oprette et dansk datterselskab, som kan producere lysforstærkende eller termiske sensorer.
Det har været en meget, meget lang proces. Alle sagde, det kommer aldrig til at ske – der var jo ingen industri herhjemme, der kunne løfte opgaven. Men vi holdt fast, indkaldte til konferencer og drøftede idéer med Theon, indtil vi fandt en løsning, siger Henrik, souschef i FMI Kapacitetscenter Ildstøtte og Sensorer.”
I begyndelsen af 2025 blev Theon Industries officielt registreret i Danmark. I første fase etablerede virksomheden et serviceværksted, hvor eksisterende natbriller inspiceres, kalibreres og får påfyldt nitrogen – en vedligeholdelsesopgave, der er kritisk for at sikre, at optikken fungerer optimalt.
Vi ønskede ikke blot et tomt filialkontor. Derfor indgik vi en serviceaftale, hvor Theon skal vedligeholde 2.400 sæt natbriller over de kommende år til en fast pris, som er meget fordelagtig for Forsvaret, fortæller Henrik.
Det danske datterselskab har indtil videre lejet midlertidige lokaler og ansat en håndfuld specialister, hovedsageligt fra græske Theon-teams, der hjælper med at opbygge de nødvendige processer og instruktioner.
Etableringen af lokal produktion giver også Forsvaret en større robusthed i materieltilgængelighed. Henrik understreger betydningen:
“Når vi har produktionen her i landet, kan vi sikre leverancer, selvom internationale forsyningslinjer ændrer sig. Det er national sikkerhed."
Derudover åbner Theon Industries op for vidensdeling mellem græske specialister og danske ingeniører.
“I fælleskab opbygger vi know-how i Danmark inden for design og produktion af lysforstærkende og termiske sensorer. Det er en langsigtet investering i dansk kompetenceudvikling,” tilføjer han.
Senere i 2025 går Theon Industries i gang med montage og endelig kalibrering af den opgraderede ARGUS FS M/18 Mk II-model, som FMI har anskaffet.
“Vi har netop bestilt 1.500 Mk II-enheder, som skal samles her i Danmark. Det er startskuddet til, at Theon kan producere avanceret mørkekampsmateriel lokalt – ikke blot reparere det,” fortæller Henrik.
Komponenter vil i første omgang blive leveret fra den græske fabrik, men målet på sigt er, at flere dele – f.eks. elektroniske kredsløb og termiske sensorer – også fremstilles i Danmark. Planen er, at det danske datterselskab skal fungere som produktions- og distributionshub for hele Norden.
Mens den første produktion er rettet mod danske behov, har Theon klare ambitioner om at bruge Danmark som springbræt til resten af Norden – herunder Tyskland, Holland og de baltiske lande. Det ser Henrik flere muligheder i:
Danmark kan på sigt blive en produktions- og servicehub for hele regionen, og det vil skabe nye arbejdspladser inden for ingeniørfag, teknik og logistik til gavn for både Forsvaret og dansk industri, siger Henrik.
På længere sigt forventer Theon 10–15 faste stillinger i Danmark, når produktionen udvides til også at inkludere fremstilling af elektroniske moduler og termiske sensorer. Dermed understøtter projektet både Danmarks ønske om at styrke dansk og europæisk forsvarsindustri og øge forsyningssikkerheden.