Materiel
It og cyberområdet
Danmark har netop taget et historisk skridt ind i fremtidens forsvar med en ny aftale, indgået gennem NATOs indkøbsorganisation efter ønske fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). Aftalen sikrer FMI og Forsvaret fire avancerede, langtrækkende droner af typen MQ-9B SkyGuardian - en milepæl i opbygningen af dansk overvågningsevne i Arktis og Nordatlanten.
De fire nye droner er ad typen MQ-9B. Dette billede er et manipuleret billede af den nye danske langtrækkende drone med dansk kokarde og baggrund.
Med et vingefang på 24 meter og en længde på næsten 12 meter minder de nye langtrækkende droner mest af alt om fly. Kun det manglende cockpit vidner om, at der i stedet er tale om store, højtflyvende droner, som med topmoderne sensorer og signalindhentningsteknologi kan dække store afstande og operere i nogle af verdens mest barske og ugæstfri klimaer. De fire nye langtrækkende droner, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse nu har sikret Forsvaret, er af typen MQ-9B fra virksomheden General Atomics Aeronautical Systems.
”Dette er en gamechanger for dansk forsvar. Dronerne giver os en helt ny evne til at overvåge, reagere og dele information med vores NATO-partnere” siger oberst Klaus Qvist, chef for den luftmilitære division i FMI.
"Den sikkerhedspolitiske situation udvikler sig løbende, og derfor er det vigtigt, at Europa kan og vil mere selv. Det her er et afgørende skridt i den retning. Med indkøbet af fire langtrækkende droner, som blandt andet skal øge overvågningen af Arktis og Nordatlanten, styrker vi både den danske og europæiske sikkerhed. Samtidig er der fokus på at styrke vores bidrag i forhold til NATO”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
Et internationalt samarbejde i højden
Anskaffelsen sker gennem NATO Support and Procurement Agency (NSPA), og den nye aftale vil ligeledes blive anvendt af allierede lande. Desuden har andre NATO-lande købt samme droner direkte fra General Atomics Aeronautical Systems. Det sikrer Danmark adgang til fælles viden, standarder og ikke mindst erfaringer fra nationer, der allerede opererer med samme teknologi.
”Dronerne repræsenterer en helt ny kapacitet for Forsvaret, og det er en kompleks opgave at indføre denne type teknologi. Ved at gå sammen med andre NATO-lande herunder gennem NSPA får vi adgang til erfaringer, standarder og løsninger, som gør os langt bedre rustet til at lykkes med implementeringen, så vi undgår at starte fra bunden”, fortæller Klaus Qvist.
Styrket overvågning – også i nord
Dronerne skal spille en central rolle i det danske beredskab i Arktis, Nordatlanten og Østersøregionen. Med deres lange udholdenhed og præcise overvågningsevne bidrager de til situationsbilledet i realtid - i fredstid og ved krisehåndtering. Men kapaciteten stopper ikke ved de militære opgaver. Dronerne kan også indsættes til støtte i miljøovervågning, eftersøgnings- og redningsoperationer og bidrage til dansk efterretningsarbejde.
Langtrækkende droner skal operere i samme luftrum som almindelige fly, derfor skal de forud for ibrugtagningen gennemgå en certificeringsproces for nationalt og internationalt luftrum for at kunne løse opgaverne.
Dronerne forventes leveret mellem 2028 og 2029. I første omgang skal dansk personel gennemføre træning i USA, inden kapaciteten tages i brug i Danmark. Ud over anskaffelsen af de fire langtrækkende droner inkluderer anskaffelse også tre jordkontrolstationer, uddannelse, vedligeholdelse og nødvendigt udstyr.