REX-mærker samlet

Som følge af tronskiftet den 14. januar 2024 er der blevet anskaffet nye REX-mærker til Den Kongelige Livgarde og Gardehusarregimentet. FMI har stået for anskaffelsen. Foto: FMI KOM

Af Kathrine Rose, FMI KOM

Når vagtskiftet ved Amalienborg finder sted den 31. december kl. 12.00, vil det være med en særlig markering af Danmarks nye regent. For første gang siden H.M. Kongens tiltrædelse vil Den Kongelige Livgarde bære det nyanskaffede kongelige navnetræk – en historisk opgave, der kun opstår ved et tronskifte.

 

"Det er en opgave, vi kun ser én gang i løbet af karrieren," fortæller projektleder Sami Rida fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), som har sikret, at de nye REX-mærker både lever op til militære standarder og den kongelige tradition.

 

En sjælden opgave med stor betydning

Sami Rida, der er ansvarlig for anskaffelse af metalgenstande i kapacitetscenteret for udrustning i FMI, er ikke i tvivl om, at anskaffelsen af de nye REX-mærker er en historisk opgave.

”Et kongeligt navnetræk skiftes med meget store mellemrum. Det er et halvt århundrede siden, der sidst skulle skabes et nyt REX-mærke til regimenterne, der bærer dem. Derfor har dette også været en virkelig spændende opgave at være med til at løse. Jeg kommer aldrig til at lave præcis dette igen, og derfor har opgaven selvfølgelig haft en særlig betydning,” forklarer Sami, der ud over REX-mærkerne også har en stor viden om andre metalgenstande som medaljer, sabler og dolke.

 

Den store betydning af REX-mærkerne gik heller ikke ubemærket hen, da H.M. Kongens Adjudantstab allerede dagen efter tronskiftet 14. januar 2024 rettede henvendelse til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). FMI er nemlig, ligesom med alle andre typer af materiel og uniformsgenstande, ansvarlig for at anskaffe den helt rette genstande til soldaterne. Det gælder også REX-mærkerne.

Og selvom Sami har god erfaring med at anskaffe de helt rette metalgenstande til Forsvaret, så har processen med REX-mærkerne haft nogle nye og anderledes led i processen fra den første opgavestilling til den endelige udlevering fra depoterne. For hvor mange af de anskaffelser, der hver dag foregår i FMI, bygger på sagsbehandlernes viden i samspil med brugernes behov, starter REX-mærket et lidt andet sted.

Det kongelige navnetræk er nemlig valgt af Kongen og designet og tegnet af kgl. våbenmaler Ronny Skov Andersen. Først efter den endelige fastsættelse af dets udformning i Statsrådet i januar, kunne det store anskaffelsesarbejde i FMI sættes i gang.


Monogram og krone sammen

REX-mærker bæres på flere forskellige måder blandt andet på skulderen. Dette REX-mærke består af et monogram og en krone, der monteres separat. Foto: FMI KOM

Historien føres videre

Udover at kigge på kvalitet og produktionsmuligheder har den historiske baggrund også været nærværende i Samis arbejde med det kongelige navnetræk. Kontinuitet i REX-mærkets udseende har været en vigtig faktor for, hvordan de endelige mærker ser ud.

 

”Når vi har en genstand, som både repræsenterer noget meget vigtigt, men som også har en historisk betydning, så har vi for øje, at den går i tråd med de forhenværende REX-mærker. FMI har en rammeaftale med svenske AB SPORRONG som har leveret metalgenstande herunder REX-mærker til det danske forsvar i årtier. Derfor forventer vi at de nye REX-mærker leveres til det rette kvalitet og udseende,” siger Sami.

 

Og netop forventningerne til REX-mærkerne kunne bekræftes indfriet, da Kongen godkendte referenceprøverne, som Samis arbejde havde udmøntet sig i.

 

Det kongelige navnetræk, i daglig tale ofte kaldet REX-mærker, er den siddende regents monogram formet i metal. Disse mærker er placeret på blandt andet bryst og i nogle tilfælde skuldre, ligesom den kongelige forbindelse også vises gennem broderede genstande og metalmærket på vagttasken, der bæres af Den Kongelige Livgarde.

Gardehusarregimentet har et kongeligt tilhørsforhold ligesom Den Kongelige Livgarde. Her bæres REX-mærker derfor også i forskellige varianter og sammenhænge. De to regimenters historier går mange hundrede år tilbage, og har siden deres oprettelse haft en klar forbindelse til Kongehuset gennem soldaternes opgaver. Derfor har REX-mærket også en stor betydning for mange af regimenternes soldater. 

 

Den aftrædende vagt den 31. december 2024 vil være den sidste vagt, der bærer H. M. Dronning Margrethes REX-mærke.

Typer af REX-mærker

REX-mærkerne i metal findes i otte udformninger, hvoraf to kun bæres af H.M. Kongens Adjudantstab:

• Tjenestestedmærke (Adjudantstaben)
• Afdelingsmærke (Adjudantstaben)
• Kongeligt navnetræk, forsølvet monogram. Bæres sammen med forsølvet krone.
• Lille forgyldt navnetræk
• Lille forniklet navnetræk
• Stort forgyldt navnetræk
• Stor forniklet navnetræk
• Skilt på vagttaske