[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Værnsfælles Forsvarskommando indgår på vegne af Forsvarsministeriet herunder FMI en bilateral rumdatadelingsaftale med US Strategic Command (USSTRATCOM). Aftalen indgås i forbindelse med deltagelse på 34th Space Symposium 2018 i Colorado Springs.

Aftalen, der handler om rumdatadeling, har det rette navn ”Space Situational Awareness Sharing Memorandum of Understanding”, og er kommet i stand i forbindelse med FMI’s satellitprojekt “Ulloriaq”. Aftalen har til formål at fremme sikker, ansvarlig og vedvarende brug af rummet, og den understøtter det multinationale samarbejde for rumfart. Tilsvarende aftaler er indtil videre indgået med 13 andre nationer samt internationale rumorganisationer og kommercielle satellitoperatører med henblik på at strømline processen for partneres adgang til specifik rumfartsinformation.

  • Læs også "Dansk satellit sendt i kredsløb over Arktis"

 

Helt konkret går aftalen ud på, at Danmark modtager baneparametre fra USSTRATCOM således, at vi underrettes hvis vores satellit kan komme til at skade en anden satellit eller, hvis vores satellit forventes at blive ramt af andre genstande i rummet. Aftalen omfatter ikke blot FMI’s nuværende satellit ”Ulloriaq”, men også fremtidige rummissioner er sikret tilsvarende oplysninger.

Bedre kendskab til satellittens tilstedeværelse

Når Forsvarsministeriet melder sig ind i denne aftale med USSTRATCOM bidrages samtidig til, at andre lande også får kendskab til Forsvarsministeriets satellits tilstedeværelse i rummet. Danmark har ikke før haft en satellit i rummet, som er drevet af en statslig myndighed til løsning af statslige opgaver, hvorfor en lignende aftale ikke før har været indgået. Før har der primært været studentersatellitter eller forskningssatellitter (Ørsted).

Underskriften af aftalen finder sted i nat i Colorado Springs. Fra dansk side er det general major Agner Rokos fra Værnsfælles Forsvarskommando, som underskriver den bilaterale samarbejdsaftale mellem Danmark og USA på vegne af Forsvarsministeriet og FMI.

- Det bliver nærmest stadfæstet, at vi nu er en rumnation. Måske en lille en af slagsen, men stadig. Vi er en rumnation, siger Charlotte Wiin Havsteen, der er afdelingschef for Forsvarets Center for Operativ Oceanografi i FMI.