F-35 Rollout
7. april 2021

Overdragelse af det første danske F-35 

F-35 Rollout

Det første danske F-35 blev overdraget til Danmark via en “Rollout” ceremoni på Lockheed Martin fabrikken i Texas, USA. Ceremonien blev transmiteret live onsdag den 7. april 2021 kl. 16.00. Gense udsendelsen nedenfor.

 

Læs mere om Danmarks første 5. generation kampfly her på siden. 

En ceremoni med pomp og pragt

Når Danmark får sit første F-35 kampfly overdraget, vil det ske med pomp og pragt i Texas, og det kan følges live her fra siden.

 

Selvom Covid-19 også har sat sit præg på Rollout ceremonien, der vil blive afviklet i Fort Worth i Texas, så bliver det stadig en ganske særlig begivenhed.

 

Afvikles på et historisk sted
Det er Lockheed Martin, der er værterne ved ceremonien, som kommer til at foregå på deres Aeronautics fabrik, der er placeret på det såkaldte Air Force Plant 4. Et sted, hvor man i dag udvikler og bygger F-35, men også førhen har bygget og udviklet andre ikoniske fly. Herunder flyet, vi kender så godt – F-16.

 

Overdragelsen sker efter dansk praksis og med dansk komponeret musik
Når det danske fly med halenummer L-001 ruller ud af fabrikken, vil det blive modtaget af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der så følger praksis i forsvaret, når nyt materiel overdrages. Næste led i overdragelsen sker til Forsvarskommandoen, som så herefter vil overdrage flyet til Flyvevåbnet.

 

Men det er ikke kun praksis, der er dansk, det er også en stor del af musikken. For det er den danske komponist Frederik Magle, der har komponeret et helt særligt stykke musik til Rollout ceremonien, og dette vil blive spillet af Prinsens Musikkorps, der i dag er en del af Flyvevåbnet.

 

De næste milepæle i kampflyprogrammet

Den verdensomspændende corona-pandemi har medført, at leveringen og overdragelsen af det første danske F-35 er blevet forsinket. 


L-001 overgår ved en Rollout ceremoni til dansk ejerskab, og flyet skal umiddelbart herefter anvendes til omskoling af både piloter og mekanikere. Det sker på den amerikanske base, Luke Air Force Base. De første danske F-35 fly forventes at lande i Danmark i 2023, hvor de vil operere fra Flyvestation Skrydstrup.

 

Kamflyprogrammets kommende milepæle ser således ud:

 

  • 7. april 2021: Rollout L-001
  • Medio april: L-001 & L-002 færgeflyves til Luke Air Force Base
  • Medio april 2021: Fly inspiceres af modtagelseshold på Luke Air Force Base
  • Primo maj 2021: Første danske pilot flyver et dansk F-35
  • Tbd: L-003 & L-004 ankomst ved Luke Air Force Base
  • April 2023: F-35 kompleks på Fighter Wing Skrydstrup forventes færdigt
  • Oktober 2023: Første F-35 ankommer i Danmark
  • April 2025: F-35 kan løse nationale opgaver
  • Juli 2026: Internationale opgaver kan løses begrænset
  • Juli 2027: Internationale opgaver kan løses fuldt