Værnepligten indeholder meget fysisk aktivitet, og derfor skal tøjet sidde behageligt.

Værnepligten indeholder meget fysisk aktivitet, og derfor skal tøjet sidde behageligt.

Af Katrine Rose, FMI KOM

 

”30 SEKUNDER TIL START!”

 

Ordren bliver givet til de værnepligtige på Antvorskov Kaserne. De unge mennesker står udenfor i regn, blæst og mudder.

 

”Hvornår er vi færdige?” bliver der spurgt. Det er Militær Fysisk Træning, som den unge soldat gerne vil have overstået. En anden værnepligtig svarer.

 

”Kom så, du kan godt holde ud.”

 

”OG START. KOM HELT NED I JERES ØVELSER”.

 

De værnepligtige smider sig på den mudrede græsplæne for at lave mavebøjninger, rygstrækkere og et væld af andre øvelser. Tre af de værnepligtige piger bliver kaldt over. Det er Forum, Bispebjerg og Marbæk.

 

”Jeg har mudrede hænder, så jeg vil ikke lige give hånd,” siger Forum med et smil. De tre unge kvinder har fået røde kinder af den hårde træning og det friske vejr. I stedet for at række hånden giver de alle et coronahåndtryk i form af albuer, der mødes.

 

De tre unge er nogle af få kvinder blandt de værnepligtige. Vigtigt for dem er det, at deres udleverede udstyr fungerer i deres hverdag. Det gælder alle dele af iklædningen – også undertøjet.

 

Spørger man de tre piger, lever undertøjet da også op til forventningerne.
”Jeg synes, at trusserne er enormt behagelige at have på. Det er rart, at de går op på maven og holder mig varm, når vi er udenfor i koldt vejr,” siger Forum.

 

Også Marbæk er godt tilfreds med undertøjet. ”Jeg har hørt, at andre ikke synes, den lyserøde sports-BH var god, men for mig er den helt perfekt. Den sidder godt, og støtter mig som den skal, når jeg er ude og være aktiv,” siger hun med et smil.

 

De værnepligtige skulle denne dag i kampuniformen. Også under denne skal den inderste beklædning være velsiddende.

De værnepligtige skulle denne dag i kampuniformen. Også under denne skal den inderste beklædning være velsiddende.

Nye tiltag

Siden 1. februar 2024 har det været muligt at udlevere nyt undertøj til de kvindelige værnepligtige. Undertøjet skal være funktionelt og komfortabelt i alle scenarier. Chefen for Kapacitetscenter Udrustning fra FMI, Kasper Riis, fortæller, at anskaffelsen er sket på baggrund af tilbagemeldinger fra de kvindelige soldater.

 

”Vi modtog reklamationer på det tidligere udleverede undertøj og vurderede på baggrund af det, at der skulle noget nyt til. Nu har vi lavet tilføjelser til vores nuværende rammeaftale med Niels Mikkelsens Trikotagefabrik, der er ejet af JBS, som vi er meget tilfredse med. Der er et udvalg af toppe og én type underbukser, som vi har vurderet, vil være gode, når de værnepligtige kvinder skal ud og gøre tjeneste,” forklarer han.

 

Tilbage hos kvinderne er træningen ved at blive afsluttet. Sidste punkt på programmet er ti minutters løb i stafet. Med de sidste kræfter holder de værnepligtige hinandens moral høj med positive tilråb. Afslutningsvis bliver der strukket ud og drukket vand. Regnen er taget til igen, og de værnepligtige taler om varme bade.

 

Der var stor koncentration, da instrukserne blev givet til de værnepligtige.

Der var stor koncentration, da instrukserne blev givet til de værnepligtige.

Dagens hårde arbejde er langtfra overstået for soldaterne, der efter det varme bad skal i kampuniform og udsættes for CS-gas. Under kampuniformen har de unge kvinder deres udleverede undertøj på. De kunne sagtens have valgt at have deres eget undertøj på, men forsvarets underbeklædning er et hit hos dem.

 

Bispebjerg stemmer i med Forum og Marbæk. ”Jeg er rigtig glad for det udleverede undertøj. Især under kampuniformen er det rart at have på. Der skal man være klædt ordentligt på, og det synes jeg, vi er blevet,” siger hun.