Generalist med stort G

Frederik Nordbjærg. Foto: FMI

Af Jan Schelbech, FMI KOM

 

30-årige Frederik Nordbjærg falder ikke umiddelbart i ét med sine omgivelser. Man bemærker ham hurtigt, når han med raske skridt og let flagrende fuldskæg går fra det ene møde til det andet. Og dem er der mange af i Porteføljekontoret, der er en del af Udviklings- og Koordinationsstaben i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

 

Der står cand.mag. i historie og engelsk på eksamensbeviset. Ikke ligefrem en klassisk baggrund for en fuldmægtig her. Men i bund og grund er ringen alligevel sluttet for Frederik Nordbjærg med ansættelsen i FMI. Siden juni 2023 har han arbejdet i Porteføljekontoret, hvor der har stået forligsarbejde, Deloitte-analyse, internationalt samarbejde og meget andet på dagsordenen, og hvis skæbnen havde villet det anderledes, kunne han have siddet i jobbet iført uniform.

 

Værnepligtig i Den Kongelige Livgarde

Han har altid været draget mod forsvaret og søgte også om at komme tidligt til Forsvarets Dag, da han gik i gymnasiet. Han var fast besluttet på, at han ville ind som værnepligtig i Den Kongelige Livgarde.

 

”Jeg har lyst til at sige, der var lidt barnedrøm omkring det – det der med seje soldater i uniform. Og jeg fik mit ønske indfriet og faldt virkeligt godt til i Livgarden. Det var en god oplevelse, og jeg snakker stadig med mange af mine garderkammerater og mødes med dem i ny og næ,” siger Frederik.

 

I slutningen af værnepligten meldte spørgsmålet sig, skulle han fortsætte i uniform og jagte officersvejen?

 

”Jeg havde det godt i uniformen, og overvejede at forsøge mig med en militær karriere. Men der var et eller andet, der trak i mig – jeg skulle måske prøve at snuse til noget andet inden. Der valgte jeg så at søge den akademiske vej, tog min bachelor og min kandidat, og så har jeg været ude i mange forskellige job siden,” fortæller han.

 

Generalist med stort G

Frederik Nordbjærg er en del af teamet i Porteføljekontoret, der har arbejdet med forsvarsforliget.

Schweizerkniven i Porteføljekontoret

Frederik Nordbjærg er porteføljekontorets egen schweizerkniv. Med den anderledes uddannelsesbaggrund og en alsidig arbejdshistorie, der spænder fra opfyldning af Netto-hylder til salgs- og marketingskonsulent for et større bageri, hvor han også stod for alt it, bringer han en unik alsidighed til sit arbejde i FMI.

 

Han beskriver sig selv som en "generalist med stort G", og det er netop denne generalistiske tilgang, der gør ham til en vigtig arbejdskraft i et kontor, hvor opgaverne spænder vidt og bredt.

 

I orkanens øje

I Porteføljekontoret i FMI er der ikke mangel på arbejde. Nordbjærg og hans kolleger fungerer som et slags nervecenter, hvor næsten alle projekter og anskaffelser passerer igennem. Fra at håndtere forligsarbejde til at koordinere Deloitte-analysen er ingen opgave for stor eller lille til Frederik Nordbjærg og kontoret. De er altid klar til at tackle udfordringerne med deres analytiske færdigheder og viden om organisationen.

 

"Der er ofte et stort koordinationsarbejde hos os. Også fordi Porteføljekontoret ofte er FMI’s indgang til Forsvarsministeriets departement. Porteføljekontoret har den overordnede styring for FMI's portefølje. Det vil sige, at næsten alle anskaffelser og projekter, vi arbejder med i FMI, kommer ind forbi os. Hvis der skal indstillinger eller aktstykker på noget angående, at departementet skal godkende det, kommer det op forbi os,” fortæller Frederik.

 

Mange bolde i luften

Frederik Nordbjærg har ikke altid haft den selvtillid, han udstråler i dag. Han indrømmer ærligt, at han tidligere har kæmpet med frygten for at fejle.

 

"Det der med at være bange for at fejle, det er noget, som jeg har kæmpet med førhen. Men det prøver jeg at komme over. Jeg elsker jo at prøve nye ting, selvom jeg også er et vanedyr på mange punkter. Men lige i forhold til mit arbejde her i FMI – der elsker jeg at få nye udfordringer. Og det er vigtigt, at man tør kaste sig ud i nye opgaver, fordi der hele tiden kommer nye opgaver i Porteføljekontoret,” siger Frederik.

 

Denne villighed til at risikere at lære af fejl har gjort ham til en værdifuld ressource i afdelingen. Han lægger dog vægt på, at han er omgivet af erfarne kolleger, han kan læne sig op af.

 

En god arbejdsplads

For Nordbjærg er jobbet i FMI en drøm, der går i opfyldelse. Efter en lang række forskellige jobs er han endelig landet i en stilling, der kombinerer hans passion for forsvaret med hans akademiske baggrund.

 

"Nu sidder jeg rent faktisk og arbejder med forsvaret. I en akademisk stilling. som jeg havde en drøm om for 10 år siden," siger han med stolthed i stemmen.

Han sætter pris på det meningsfulde arbejde, han udfører, og følelsen af at være med til at gøre en forskel.

 

"Det er rart at have så meget at lave," siger han med et smil på læben.
Frederiks engagement og dedikation til sit arbejde afspejler sig i hans positive holdning og evne til at trives i selv de mest udfordrende situationer.

 

”Det er da til tider hårdt arbejde, og jeg lægger også mange timer i mit job, men jeg er omgivet af fantastiske kolleger i hele huset, så jeg er godt tilfreds,” siger han.

 

Fakta om Frederik

  • Forlovet og skal giftes til sept.
  • Whiskyentusiast
  • Ivrig fotograf
  • Selvbestaltet it-nørd