It og netværk spiller en afgørende rolle på den moderne kampplads for NATO. CWIX24 øvelsen træner it-samtænkning i alle domæner.

It og netværk spiller en afgørende rolle på den moderne kampplads for NATO. CWIX24-øvelsen træner it-samtænkning i alle domæner.

Orlogskaptajn Karsten Horn fra Cyberdivisionen i FMI tager del i såvel planlægningen som ledelsen af øvelsen. Han siger:

– Hvert år er vi blevet flere deltagere, og selvom jeg har været med i de sidste mange år, er der ikke noget rutine over det. Det er alvor, når vi tester landenes evne til at kæmpe sammen.

CWIX er NATO’s test- og udviklingsorganisation, der i år fylder 25 år. Karsten Horn har været med i de 15; rollen i CWIX har han taget med sig fra tidligere arbejdsplads i Forsvaret til Cyberdivisionen i FMI. I de 15 år er antallet af deltagere og kompleksiteten i øvelserne vokset betragteligt. Han fortæller:

- Tidligere testede man inden for hvert enkelt domæne: det maritime domæne for sig, land for sig, luft og så videre. Nu er der fokus på samspillet. I fremtiden skal vi mestre multidomæne operationer – det er dét, vi arbejder frem mod nu. Her lærer vi også, hvor vi teknologisk skal sætte ind for at leve op til fremtidens krav.

Fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse deltager Supply Chain, Kapacitetsansvarlig Luft og Cyberdivisionen i øvelsen.

 

Læs artiklen, der sætter spot på Danmarks og Karsten Horns rolle i CWIX