Nye patruljefly til Hjemmeværnet

De Havilland Canada - Twin Otter (DHC-6-300)

Tirsdag 25. april underskrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) en 8-årig leasingkontrakt med det schweiziske firma Zimex Aviation Ltd. på to nye patruljefly til Hjemmeværnet (HJV). De nye fly er af typen De Havilland Canada - Twin Otter (DHC-6-300).

”Jeg er meget glad for at kunne skrive under på aftalen om de to nye Twin Otter fly til Hjemmeværnet. Denne nye flytype vil give Flyverhjemmeværnet et fly, som er større og mere robust i forhold til de opgaver, hjemmeværnet udfører. Det nye fly vil ligeledes være udstyret med sensorer og udstyr, som er mere tidsvarende i forhold til de nuværende fly. Vi ser meget frem til at kunne levere denne forbedrede platform til Hjemmeværnet,” siger chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen.

De nye fly skal afløse Hjemmeværnets to leasede Britten-Normann Defender-fly, som efter næsten otte år og godt 6.800 timer i luften pensioneres fra Hjemmeværnet. Flyene hører til i Flyverhjemmeværnets flyvende eskadrille, Eskadrille 270, og har, med frivillige soldater som besætning, bidraget til at løse utallige opgaver for Forsvaret, Politiet og en række andre myndigheder. Flyene har således været i luften i forbindelse med overvågning, eftersøgninger, olieudslip, brande, og de har også deltaget på internationale missioner for Frontex i både Spanien, Italien og Grækenland. Flyene er i det daglige stationeret i Roskilde og Aalborg.

Moderne fly til Hjemmeværnets mange opgaver

”Hjemmeværnets fly har vist sig at være en efterspurgt og vigtig kapacitet. Jeg er meget tilfreds med, at der nu er indgået aftale om at lease disse to Twin Otter fly, og jeg ser frem til at modtage dem. Flyenes mange dokumenterede kvaliteter kombineret med den moderne sensorpakke betyder, at Hjemmeværnet vil være i stand til at yde en endnu mere kvalificeret støtte til Forsvaret, Politiet og andre myndigheder i beredskabet. Tilgangen af de nye fly er et stærkt signal til både de frivillige soldater, der betjener flyet, og til de myndigheder, som flykapaciteten også fremover skal støtte,” udtaler chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly.

De nye fly vil opleves som en forbedring i forhold til de gamle, da de er udstyret med en topmoderne kamera- og sensorudstyr, så man fra luften vil kunne afsøge langt større områder, hvilket betyder, at eksempelvis en eftersøgning efter forsvundne personer kan blive endnu mere effektiv. De er ligeledes udstyret med en opdateret Mission Planning og rapporterings-mulighed, som bl.a. betyder, at flyene vil være sværere at opdage under udførelse af visse missioner, at behovene for længerevarende operationer over hav er imødekommet, og at der er en forbedret Single Engine performance i tilfælde af nødsituationer. Hjemmeværnets erfaringer fra deltagelse i længerevarende missioner som fx FRONTEX er ligeledes medtaget. Derudover er Twin Otter flyene forberedt til at kunne anvende fremtidige klimavenlige brændstoftyer.

De nye fly forventes leveret til Hjemmeværnet i 2024.