(Kampstøvle, svær, Iturri og Altberg)

  (Kampstøvle, svær, Iturri og Altberg)

Når snørerne på kampstøvlerne fra 2024 skal strammes, bliver det på fem forskellige brands fordelt på fem forskellige delaftaler. Forsvarsministeriet Materiel- og Indkøbsstyrelse har nemlig netop underskrevet nye rammeaftaler på levering af kampstøvler til Forsvaret.

 

Der er i alt tale om fem forskellige aftaler, som er på henholdsvis:

 

Kampstøvle, svær
Kampstøvle, let
Kampstøvle, ørken
Kampstøvle, jungle
Kampstøvle, cold weather

 

Kampstøvle, svær anskaffes helt konkret i to forskellige modeller, som skal dække forsvarets behov. Én type fra det engelske mærke Altberg og én fra det spanske Iturri. Der leveres også to typer af den lette kampstøvle, hvor de to tyske mærker Haix og Stumpp & Baier hver leverer en model. De tre sidste aftaler, som dækker de mere specialiserede kampstøvler, leveres af to forskellige kontraktvindere, hvor den amerikanske virksomhed PTD, med mærket AKU, skal levere ørkenstøvler, og Iturri leverer, ud over den ene svære kampstøvle, også støvler til konfigurationen jungle og cold weather.

 

Nye aftaler på kampstøvler

 

Ikke to fødder er ens

Støvlerne er en af de vigtigste komponenter, når det kommer til en funktionel kampsoldat. Derfor har der forud for den kommende rammeaftale været stort fokus på at teste de tilbudte kampstøvler grundigt, inden der skulle træffes et endeligt valg. For at sikre, at der i Kampstøvlesystem 2024 er støvler for enhver fod til alle slags opgaver, har der henover vinteren og foråret 2023 været gennemført en omfattende slutbrugertest. Her har rutinerede soldater fra stående styrke fra Hæren, Specialstyrkerne og Arktisk kommando samt brugere fra Hjemmeværnet testet de mange forskellige støvler, der vel og mærke havde klaret sig gennem den indledningsvise evaluering, som sikrede, at alle de testede støvler overholder de ufravigelige krav.

 

Evaluering af testede kampstøvler

Rutinerede soldater har gennem flere måneder testet alle støvler, som levede op til de ufravigelige krav. En vigtig faktor i valget af nye støvler har været disse testdeltageres tilbagemeldinger.

 

Efterfølgende er alle resultater blevet evalueret, og der har i denne evaluering været stort fokus på brugerindflydelse og kvalitet. Derfor har soldaterne fra slutbrugertestens evalueringer vægtet meget højt i forhold til udvælgelsen af vinderne på de nye støvler.

 

Testede kampstøvler

Støvlerne er blevet testet grundigt af soldaterne fra slutbrugerteste. På disse billeder ses henholdsvis støvlen fra Iturri og Altberg efter endt test. Som det fremgår af standen på støvlerne har de gennemlevet et ”normalt soldaterliv”, hvor de har været brugt i alle de situationer, terræn og vejr, som de også skal bruges i, når de på et tidspunkt udleveres til sodaterne.

 

Ny tildelingsmodel

Med de nye aftaler har soldaterne et reelt valg mellem flere typer af kampstøvler. Både inden for den svære kampstøvle og den lette kampstøvle er der markant forskel på de to modeller, så der bør være noget for de fleste fødder.

 

Som noget nyt kan de fleste af støvlerne justeres med forskellige indlægssåler, hvilket øger muligheden for individuel tilpasning af støvlen, som kan justeres med en tykkere eller tyndere sål. Ud over en større komfort for brugerne betyder dette også, at der, i forhold til tidligere, ikke skal indkøbes støvler i flere bredder i samme størrelse, hvilket selvfølgelig er økonomisk fordelagtigt. Kort sagt; flere kampstøvler, for de samme penge.

 

De nye støvler forventes leveret til depoterne fra februar 2024.