Dansk TPS-77 radar på Al Asad Air Base i Irak, som bidrag til Operation Inherent Resolve

Dansk TPS-77 radar på Al Asad Air Base i Irak, som bidrag til Operation Inherent Resolve.

Siden 2007, hvor Forsvarets to langtrækkende radarer til luftrumsovervågning blev taget brug, har teknologien udviklet sig hurtigt, hvilket har medført, at reservedelene til radarerne har været svære at skaffe. Derfor har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) nu indgået en kontrakt om levetidsforlængelse, en såkaldt Mid Life Update (MLU) af de to TPS-77 raderer. Aftalen om MLU, som er planlagt som en del af forsvarsforlig 2018-2023, er indgået med amerikanske Lockheed Martin Global, Incorporated (LMGI).


”Jeg er glad for at skrive under på denne aftale om levetidsforlængelsen af Forsvarets to radarer til luftrumsovervågning. Levetidsforlængelsen vil sikre en teknologisk opgradering, som betyder, at de kan understøttes mange år endnu, og derved bidrage til Danmarks sikkerhed, særligt set i lyset af den forværrede sikkerhedspolitiske situation i Europa,” fortæller vicechefen for FMI, brigadegeneral Christian Brejner Ishøj.


Radarerne er langtrækkende og deployerbare, og indgår i Forsvarets overvågning af luftrummet over Danmark. De har desuden været deployeret i internationale operationer i Afghanistan og Irak. Levetidsforlængelsen forventes tilendebragt medio 2025.