For nylig blev et F-16 fly sendt på vingerne over Gniben for at afprøve et nyudviklet ”jammer”- system kaldet Compact Jamming System (CJS)

Compact Jamming System (CJS) til fly

For nylig blev et F-16 fly sendt på vingerne over Gniben for at afprøve et nyudviklet ”jammer”- system kaldet Compact Jamming System (CJS). Systemet, som er udviklet af virksomheden LEONARDO, blev oprindelig skabt til at virke fra køretøjer, men nu skal systemet også kunne virke fra fly. Derfor er LEONARDO gået sammen med den danske virksomhed TERMA, i håbet om at integrere det nye jammingsystem i den våbenpylon, som TERMA for mange år siden udviklede til at kunne monteres på F-16 flyene. Det er nemlig i denne pylon, som er monteret på vingen af flyet, at der er fundet plads til at indsætte denne nye jammer.

 

 

Terma pylon

Det er i denne pylon, udviklet af Terma, at der er fundet plads til LEONARDOS Compact Jamming System (CJS).


Automatisk jamming af trusler
De nyligt overståede test viste, at det nye system med succes fungerede i luften, hvor CJS kunne jamme truslerne mod flyet automatisk. TERMA erfarede, at systemet fungerede i deres ECIPS pylon, og at de kunne styre og overvåge CJS fra flyets systemer i cockpittet.


Projektet er er godt eksempel på, hvorledes Forsvaret og industrien arbejder sammen i forbindelse med udvikling af ny teknologi.