LAUV1

Light Autonomous Underwater Vehicle (LAUV)

Undervandsdronerne skal anvendes af Søværnskommandoens Mine Counter Measure enhed (MCM) på HOLM-klassens Mine Strygnings Drone skibe (MSD).

 

De nye LAUV anvendes, når MCM enheden skal søge og bortsprænge miner på havbunden. Undervandsdronerne kan sejle op til otte timer ad gangen og skal primært operere på en dybde fra 4-10 meter, men kan fungere helt ned til 100 meters dybde. Når enheden skal søge efter miner, kan alle seks LAUV nedsættes samtidig, hvorefter de selv udregner, hvordan de skal afsøge havbunden inden for et givent område. Fem af dronerne har side scan sonar moduler, som bruges til at scanne havbunden og finde frem til eventuelle miner. Den sidste drone har ud over denne sonar også en såkaldt ID funktionalitet, som kan tage højopløselige fotos samt laserscanne eventuelle fund på havbunden. Når undervandsdronerne sættes i havet, kommunikerer de med hinanden således, at hvis den ene finder noget, kan den selv hidkalde den LAUV, som kan tage foto af genstanden. Denne funktion er endnu ikke anskaffet, men påregnes implementeret snarest.

 

Undervandsdronerne er 2,1 m lange, 15 cm i diameter og vejer 30 kg stykket.

 

LAUV2

 

De første tre LAUV-er modtages i første kvartal af 2022, hvor der planlægges på forskellige tests samt operatørkursus. Det forventes at dronerne er klar til brug inden sommer 2022.