Air Greenland helikopter til SAR opgaver

 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har den 25. november 2020 underskrevet aftale om landbaseret helikopterberedskab i Grønland med Air Greenland A/S. Air Greenland har varetaget opgaven siden 2012 og såfremt alle optioner i den nye aftale udnyttes, vil de røde helikoptere fra det grønlandske flyselskab løse opgaven frem til 2032.

 

Den nye aftale vil give en betydelig styrket redningskapacitet med to nyindkøbte Airbus H225 i Kangerlussuaq samt en Bell 212 i Narsarsuaq, der i løbet af 2021 vil blive udskiftet med helikopter af typen Airbus H155. De nyere helikoptere har op til den dobbelte rækkevidde sammenlignet med de gamle, ligesom hastighed, præcision og evnen til at operere i ekstreme vejrforhold forbedres væsentligt.

I forbindelse med kontraktindgåelse udtaler chefen for FMI luftmilitære division, oberst Jacob Alexa:

”Vi er meget tilfredse med den aftale, som vi har fået forhandlet på plads med Air Greenland. Først og fremmest fordi aftalen imødekommer de operative krav og behov, som Forsvarskommandoen har formuleret. Men i høj grad også, da vi fremover står med en styrket kapacitet, leveret af en leverandør, der i en længere årrække har demonstreret, at de kan løse opgaven. I et så udfordrende operationsmiljø som det grønlandske, betyder erfaring og kontinuitet faktisk noget. Det repræsenterer Air Greenland”

 

Aftalen med Air Greenland A/S anvendes af det Grønlandske Politi, de Grønlandske Sundhedsmyndigheder samt Forsvaret via Arktisk Kommando, som sammen med Politiet har det samlede ansvar for visitering og koordinering af alle redningsaktioner, uanset om det er på åbent hav, indenskærs, på land eller i luften.

SAR helikopter Air Greenland

 

 

Air Greenlands direktør Jacob Nitter Sørensen udtaler i forbindelse med kontraktindgåelsen:

”Jeg er glad for, at det er lykkedes os at få en god aftale om det grønlandske SAR beredskab på plads for de kommende år, som giver tryghed for alle parter. Aftalen har gjort det muligt at fastholde vores investering i de to H225 helikoptere vi indkøbte sidste år til formålet. Derudover glæder jeg mig over, at vi med aftalen nu kan fastholde og tilføje nye lokale kompetencer til og fortsætte vores årelange, tætte samarbejde med såvel danske som grønlandske myndigheder”.

 

Kontrakten blev underskrevet af chefen for FMI, generalløjtnant Flemming Lentfer, som en af hans sidste officielle pligter inden han overgår til Forsvarskommandoens område som forsvarschef pr. 1. december 2020. Efterfølgende blev kontrakten transporteret til Grønland, hvor direktøren for Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, underskrev på vegne af leverandøren.

 

Air Greenlands direktør Jacob Nitter Sørensen underskriver SAR aftalen

Air Greenlands direktør Jacob Nitter Sørensen og Mogens E. Jensen økonomichef i Air Greenland.

 

CH FMI underskriver SAR kontrakt

Direktør Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Flemming Lentfer.

 

 

Opgaven er tilgået Air Greenland A/S som en såkaldt ”direkte tildeling” med henvisning til Udbudslovens § 23.

Den nye aftale træder i kraft den 1. januar 2021

 

 

 

Fakta om H225 og H155 helikopterne

Den nye SAR kontrakt varsler en ny æra for SAR beredskabet i Grønland, der hidtil har været opereret af de velkendte S61’ere. Disse pensioneres nu efter 50 års tro tjeneste i grønlandsk luftfart. I stedet indsættes de topmoderne og særligt SAR egnede H225 helikoptere, der betyder væsentlige forbedringer for beredskabet. Air Greenlands Flyvechef John Nielsen udtaler om den nye type:

 

”De nye helikoptere giver Grønland et topmoderne SAR beredskab med en robust helikopterredningskapacitet året rundt og i stort set alt slags vejr. Støjniveauet er mindre, dens operationsradius er væsentlig større og den er kompatibel med det meste moderne operative ekstraudstyr, der findes til SAR beredskab, hvilket gavner både kunden, brugerne og operatøren”

Forlængelsen af kontrakten og overgangen til H225 helikoptertypen har også betydet, at Air Greenland kan skabe rammerne for ni nye lokale arbejdspladser i Midt-, Nord- og Sydgrønland.

H225 har plads til 19 passagerer ombord. Den flyves af to piloter, har en tophastighed på 262 Km/t og kan flyve i højder på til 6095 meter.

Airbus H225

H155 har plads til 13 passagerer ombord og kan flyves med en pilot. Den har en tophastighed på 277 Km/t og kan flyve i højder op til 4572 meter.

 

Airbus H155

 

 

For yderligere information:

FMI: Presse- og kommunikationschef Svend Olaf Vestergaard på presse-fmi@mil.dk eller på +45 728 14041

Air Greenland: Kommunikation- og marketing manager Katja Vahl på kvh@airgreenland.gl eller på +299 58 92 59