[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Satellitten Ulloriaq er her til morgen sendt i rummet, og opsendelsen er succesfuld, da der nu er radiokontakt. Her skal den kredse over Arktis og bruges til at teste, om denne type rumudstyr i fremtiden kan bidrage til forsvarets opgaveløsning i området.
Projektet er et samarbejde mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), DTU Space og virksomheden GomSpace. Det er FMI, der står for projektet og har indgået kontrakten, mens DTU står for det videnskabelige arbejde med udvikling af udstyr til satellitten. GomSpace har stået for at bygge satellitten og har driften af den i rummet.Det er første gang de tre organisationer samarbejder om et rent dansk rumprojekt, der kan have potentiale til at sikre, at forsvaret får sin egen kapacitet på området.

Satellittens evne til at monitorere skibe og fly i det arktiske område skal nu testes. Ideen er, at satellitten skal kunne bidrage til overvågningen af forsvarsministeriets ansvarsområde i Arktis og indgå i den civile opgaveløsning, som forsvaret forestår i området. Herunder eksempelvis søredning.

Skal give et bedre situationsbillede
I forbindelse med forsøget skal forsvaret evaluere brugbarheden af sådan et system i forhold til at opnå et bedre ’situationsbillede’ af Arktis i fremtiden.

- Udviklingsfasen har været spændende. Der er sensorer med på satellitten, der nu skal testes, siger Charlotte Wiin Havsteen, afdelingschef for Forsvarets Center for Operativ Oceanografi.

- Om bord er en antenne til at lytte efter signaler fra skibe og en, der lytter efter fly samt et kamera til at tage billeder i klart vejr i dagtimerne. Der er foretaget et stort arbejde med at koordinere frekvenser med andre lande, der har satellitter i kredsløb, så det er blevet muligt at operere satellitten og modtage data i Ålborg.Den avancerede teknologi spiller en stigende rolle i forsvarets opgaver, og det bidrager DTU Space med at udvikle.

- Vi er glade for at kunne bidrage med vores viden. DTU har mange års erfaring med både Arktis og satellitter, og det kombineres på fremragende vis i det her projekt, siger direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

- Derudover er samarbejdet og den succesfulde opsendelse af satellitten et strålende eksempel på, hvordan vi med udvikling af højteknologiske løsninger kan hjælpe forsvaret med blandt andet at løse civile opgaver for samfundet, siger direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

Fakta om satellitten
Satellitten kaldes Ulloriaq, som betyder stjerne på Grønlandsk. Det er en lille, effektiv nano-satellit, der blot vejer omkring 8 kilo og måler 30x20x10 centimeter. Den rummer et optisk kamera samt radiomodtagere, som kan opfange positioner fra alle skibe og fly i forsvarets arktiske ansvarsområde og følge dem. Satellitten skal overflyve polarområdet 16 gange i døgnet, altså en gang for hver halvanden time.

Fakta om projektet
Det er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der står for projektet og har indgået kontrakten med DTU, som så samarbejder med GomSpace om løsning af opgaven. Satellitten opsendes fra Jiuquan Satellite Launch Center beliggende i Gobiørkenen i Kina. Det sker med Chang Zheng 2D-raket, der er en mellemstor løfteraket, velegnet til opsendelse af mindre satellitter.