[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Den danske F-16-pilot med kaldenavnet "PEL" havde i en periode på otte år (2008 - 2016) sin daglige gang på Edwards Air Force Base i det nordlige Californien. Her var han med til at teste F-35-kampflyet i Joint Strike Fighter-programmet (JSF).

Forsvarsavisen har snakket med PEL om forløbet, hvor han blandt andet fortæller om forskellene på Danmarks kommende kampfly F-35 og Danmarks nuværende kampfly F-16, de tekniske udfordringer med F-35 samt flyets egenskaber i luftkamp.

Støttefly på 1.100 missioner

I forbindelse med det danske F-16-bidrag i F-35-programmet deltog PEL i mere end 1.100 missioner. Målet var sørge for sikkerheden under testflyvningerne, agere mål eller modstander, når F-35-kampflyets sensorer skulle afprøves, og teste diverse undersystemer.

Læs hele artiklen "I slipstrømmen af F-35" i Forsvarsavisen (december 2016). Her bringes også indsigt i, hvad den danske vedligeholdelsesstandard for F-16-kampflyet har betydet for testforløbet.

Herunder kan du se video om det danske F-16-bidrag i JSF-programmet, hvor Danmarks kommende kampfly F-35 ligeledes vises frem.