[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Soldaterne i forsvaret kan nu se frem til at få udskiftet en række af deres transporttasker.

Helt præcist er det Paksæk M/96 (HJV-tasken), Bagagetaske M/87 (Sportstasken) og Køjesæk M/57, Som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) anskaffer i nye udgaver.

Transporttaskerne anskaffer FMI på en fireårig rammeaftale, som FMI har lavet i samarbejde med Værnsfælles Forsvarskommando (VFK).

Rammeaftalen er gennemført efter udbudsloven, som et offentligt udbud.

Testet af specielstyrkerne


Efter en ekspertevaluering af soldater fra hæren, flyvevåbnet og specialstyrkerne, bistået af FMI, faldt valget på produkterne fra Fa. Seyntex, der er et belgisk baseret firma.

Under afprøvningen blev paksækkens hjul afprøvet i såvel groft og fint sand, som på græs og asfalt, ligesom en kort indendørs tur blev gennemført
Paksæk M/17 er ensfarvet gråbeige og har to terrængående hjul.

Den er lang nok til et gevær og indeholder desuden snavsetøjspose/støvlepose med separat adgang og et bæresystem, så den kan anvendes som rygsæk. Den har en fast bund, så den er let at arbejde med.

Mere brugervenlige tasker

Bagagetaske M/17 er ensfarvet gråbeige og minder i størrelsen om den gamle bagagetaske, men har en fast kant langs lynlåsen, der gør det nemmere at komme til de ting der er i tasken. Der er desuden inderlommer i tasken, så man kan holde bedre styr på sine småting.

Køjesæk M/17 er helt forskellig fra den kendte køjesæk M/57. Den ligner faktisk paksæk M/96, men er dog i samme gråbeige farve som de andre to tasker.

Den har derfor en langsgående lynlås, der gør det meget nemmere at komme til tingene i den.

Værnsfælles Forsvarskommando bestemmer fordelingen

Til Værnsfælles Forsvarskommando anskaffer FMI 13.350 styk af paksæk M/17.

Paksækkene vil soldaterne kunne få udleveret i slutningen af andet kvartal 2017, og det vil være VFK, der afgør, hvilke enheder, der første skal have de nye paksække.

Bagagetasken og Køjesækken går ind og erstatter de to gamle udgaver, når vi engang løber tør for dem, mens Paksæk M/17 vil blive udleveret i forbindelse med, at man aflevere sin paksæk M/96, der så skal genanvendes andre steder i Forsvaret.