[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Forsvaret får nu nye rygsække til afløsning for der veltjente rygsække M/96, der har været i brug i forsvaret i 20 år.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) anskaffer tre forskellige typer rygsække fra Karrimor SF repræsenteret af Precision Technic Defence. 

De tre typer er en dagtursrygsæk (daypack) på 35 l, en tre-dages rygsæk (patruljerygsæk) på 70 l og en Heavy Load Carrier, som er et fleksibelt rygsæksystem til transport af særligt tunge og uhåndterlige byrder.

Anskaffes på en syvårig rammeaftale

Rygsækkene anskaffer FMI på en syvårig rammeaftale, som FMI har lavet i samarbejde med Værnsfælles Forsvarskommando. (VFK)

Rammeaftalen er indgået efter et udbud, gennemført under forsvars- og sikkerhedsdirektivet, som et udbud med forhandling.

Udbud med forhandling medfører, at FMI har haft mulighed for at gå i dialog med leverandørerne i selve udbudsprocessen og derved sikre det rette slutprodukt til kunden. 

Testet af Gardehusarregimentet


En del af den samlede evaluering var en 14 dages brugerafprøvning, der blev gennemført af gardehusarer på Bornholm i juni måned.

Brugerafprøvningen inkluderede såvel handlebaner med indlagte sårede momenter, skarpskydning, pakningsøvelser, marchture og en særlig belastningsprøve, hvor såvel soldat som rygsæk kom på en hård prøve.

Soldaten skulle bære en rygsæk fyldt med 60 kg sand over en given distance på kortest mulig tid, for at afprøve om rygsækkens konstruktion var stærk nok. Rygsækkene blev afprøvet både med og uden beskyttelsesudrustning M12.

Kommer i midten af 2. halvår 2017

Den valgte leverandør scorede rigtigt højt ved såvel soldaterne, og de eksperter, der vurderede rygsækkene sideløbende med soldaternes afprøvning.

Til Værnsfælles Forsvarskommando anskaffer FMI 11.250 styk af rygsæk M/17, 35 l, 6.500 styk af rygsæk M/17, 70 l og 314 styk af rygsæk M/17, HLC.

Rygsækkene vil soldaterne kunne få udleveret i midten af 2. halvår 2017, og det vil være VFK, der afgør, hvilke enheder, der først skal have de nye rygsække.

Den nye M/17 35 l

Dagtursrygsækken er en 35 liters rygsæk der måler 50 x 32 x 22 cm og vejer 1,8 kg. Den er fremstillet i flammehæmmende Cordura 500 og er i Multicam.
Rygsækken er designet til at kunne anvendes såvel med som uden TYR systemet. Rygsækken er smal i designet, hvilket gør det forholdsvis ubesværet at gennemføre såvel våbenbetjening som skydning, mens man har den på.

Der medfølger et regnovertræk i Multicam, ligesom der anskaffes sneovertræk til udlevering i påkommende tilfælde.

Den nye M/17 35 l

Tre-dages rygsækken er en 70 liters rygsæk, der måler 70 x 34 x 30 cm og vejer 3,75 kg. Den er fremstillet i flammehæmmende Cordura 500 og er i Multicam ®.

Rygsækken er designet til enten at kunne anvendes som en almindelig rygsæk med hoftebælte og skulderremme eller til at blive integreret med TYR systemet, hvor BROKOS bæltet erstatter hoftebæltet fra rygsækken.

I begge tilfælde er der en betragtelig vægtoverførsel til hoften. Rygsækken er smal i designet, hvilket gør det forholdsvis ubesværet at gennemføre såvel våbenbetjening som skydning, mens man har den på.

Der medfølger et regnovertræk i Multicam ®, ligesom der anskaffes sneovertræk til udlevering i påkommende tilfælde.

Den nye M/17, HLC

HLC har variable volumen, alt efter hvad der skal transporteres og måler 60 x 29 x 9 cm og vejer 3,1 kg.
Den er fremstillet i flammehæmmende Cordura 500 og er i Multicam ®.

Rygsækken er designet til enten at kunne anvendes som en almindelig rygsæk med hoftebælte og skulderremme eller til at blive integreret med TYR systemet, hvor BROKOS bæltet erstatter hoftebæltet fra rygsækken. I begge tilfælde er der en betragtelig vægtoverførsel til hoften.

HLC er designet til at kunne bære store, tunge eller uhåndterbare genstande såsom vanddunke, morterbundplader, flight cases, 12,7 mm TMG o.l. som ikke kan bæres i de almindelige rygsække.