[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse]

Danske soldater bruger fragmentationsbriller i rå mængder. Alene i år har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) købt 6.500 sæt og for at sikre en tilfredsstillende beholdning på de udleverende depoter er yderligere 4.000 sæt på vej. Det store træk skyldes blandt andet, at soldater på vej i INTOPS som udgangspunkt får et nyt sæt – også selv om de allerede har fået et i forbindelse med deres daglige arbejde. FMI opfordrer derfor den enkelte soldat til at gøre opmærksom på, hvis man allerede har et brugbart sæt fragmentationsbriller og derfor ikke har behov for yderligere. En anden og måske endnu større faktor er, at det p.t. ikke er muligt kun at udskifte dele af brillerne. Hvis for eksempel en soldat kommer med et ridset glas, får vedkommende udleveret et helt nyt sæt briller. Dette bliver der lavet om på i det kommende udbud. Her er det kravspecificeret, at de enkelte dele kan anskaffes som reservedele og oprettes separat i SAP.

Fragmentationsbrillen skal passe den enkelte soldats ansigt

I arbejdet med udbuddet indgår en række erfaringer, som FMI har oparbejdet igennem en årrække. Her har man oplevet, at pasformen er helt afgørende for sikkerheden. Blandt andet derfor har man ud over standardfragmentationsbrillen M/09, Revision Sawfly, som nu indkøbes i tre størrelser, suppleret op med M/11 ESS Crossbow og M/15 Wiley-X Pt-1, som købes med mulighed for at justere næsebro.

”Vi har oplevet, at visse soldater bytter egne standardbriller for at få nogen, de synes er pænere, og det kan jeg sådan set godt forstå. Men det absolut vigtigste er, at fragmentationsbrillen passer til den enkelte soldats ansigt og sidder helt til, siger chef for udrustningssektionen i FMI, major Kasper Riis.
Forsvarets standard fragmentationsbeskyttelsesbrille er M/09, Revision Sawfly. Den udleveres som udgangspunkt til alle. Men hvis man ikke kan bruge den, fx på grund af dårlig pasform ved næse, øjenhuler eller kindben, så kan man prøve enten ESS Crossbow (M/11) eller Wiley-X Pt-1 (M/15).
En fragmentationsbrille skal sidde tæt til hovedet og dække øjenhulen. Når man har brillen på, bør man ikke kunne få meget mere end en lillefinger ind imellem underkanten af brilleglasset og øjenhulen. Hvis dette er muligt, er brillen for stor og man skal vælge en anden størrelse eller en alternativt en anden brille.

Det kommende udbud på fragmentationsbriller forventes afsluttet i 2018, hvor de nye briller vil tilgå Forsvarets depoter.

Rådgivning til soldaterne i valg af briller

Indenfor en overskuelig fremtid vil soldaterne få bedre rådgivning i valg af briller samt hjælp til at justere dem. FMI vil uddanne depotpersonalet i, hvad man skal holde øje med, når man skal finde den brille med bedst pasform.