I sidste uge blev der afholdt et fælles rumseminar på Svanemøllens Kaserne, som gik under navnet Forsvarets Rumseminar. Her gik chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, som den første på scenen for at sætte rammen om dagens program.

Chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, gik som den første på scenen for at sætte rammen om dagens program.

Det er første gang, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsakademiet (FAK) tager initiativ til et fælles rumseminar, hvor Danmarks mest innovative virksomheder inden for rumfartsindustrien, det akademiske miljø og fagpersoner i spacedomænet frit og åbent kan dele erfaringer og behov.

 

Ifølge chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, er der god grund til at afholde et seminar om spacedomænet.

 

”Rummet er afgørende for forsvarsopgaveløsningen. Derfor er det helt naturligt for FMI at være med til at arrangere det her seminar. Når vi taler om rummet, taler vi primært om satellitter. Satellitter har en afgørende indflydelse på rigtig mange operationer. Vi kan også se, at vi står over for nogle opgaver særligt i det arktiske område, der kræver, at vi bruger rummet endnu mere. Derfor er sådan en dag som i dag helt afgørende,” siger han.

 

 

Teknologi i spacedomænet

For Kim Jesper Jørgensen er der særligt nogle fokuspunkter, der er værd at lægge vægt på: Forsyningssikkerhed, teknologisk modernisering, brug af civil teknologi samt mest mulig brug af danske leverandører og viden. Alt dette sat i relation til space-domænet.

 

”Inden for de seneste år er der sket en rivende udvikling. Førhen var satellitter meget store og dyre, men den teknologiske udvikling betyder, at de nu er blevet mindre og tilsvarende billigere. Hele den udvikling er det vigtigt, at vi følger med i. Vi skal i FMI gøre os klogere på, hvilke muligheder, der findes på dette domæne,” siger Kim Jesper Jørgensen.

 

 

En rød tråd i programmet

Rum-seminaret har givet deltagerne et endnu større indblik i både teknologien og behovene, der er på området, samt hvilke muligheder, der findes hos dansk leverandører og producenter. Chefen for FMI deltog i hele seminaret og noteproduktionen var stor. Det blev til ni tætskrevne A4-sider i generalens notesbog. Der blev taget inspiration med hjem til Ballerup.

 

Jesper Tranberg, der er fuldmægtig i Strategiafdelingen ved Forsvarets Industrikontor i FMI, er en af de planlæggende kræfter bag seminaret, og han har også oplevet arrangementet som en stor succes.

 

”Seminaret er gået over al forventning. Det her med, at FKO, FAK og FMI står sammen om seminaret, er en god måde at få alle perspektiver med. Samarbejde skaber en samhørighed og en god rød tråd i forhold til indhold og perspektiv,” siger Jesper Tranberg.

 

 

 

Sidst opdateret 16. januar, 2024 - Kl. 08.44