Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Konstant udvikling i samarbejdet med dansk forsvarsindustri

  Indholdsområde

   
  Nyheder 
  HTK-overdragelse
   

  Konstant udvikling i samarbejdet med dansk forsvarsindustri 

  FMI arbejder på konstant at forbedre samarbejdet med forsvarsindustrien. Særligt samarbejdet om at udvikle Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk viser, at begge parter har glæde af samarbejdet.

  12-09-2017 - kl. 12:13
  Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk (HTK) er en teknologisk og digital landvinding for Hæren, og ligesom i mange andre tilfælde af Forsvarets anskaffelsesprojekter, så er udviklingen og implementeringen af HTK sket i samarbejde med forsvarsindustrien, herunder den danske.

  HTK indeholder et føringsværktøj, der viser de informationer som føreren har behov for på kamppladsen. Derudover er det et planlægningsværktøj, der sætter føreren i stand til at gennemføre planlægning og formidling af planer og slutteligt et kommunikationsmiddel, der sætter føreren i stand til at sende og modtage korte skriftlige beskeder og meldinger.

  Hvor man tidligere brugte analoge kort, kompas, kalkepapir, C2-systemer og kortmål til disse opgaver, så vil det nye HTK system i høj grad afløse disse kapaciteter, således at fysiske kort og kalker på sigt udgør et sekundært driftstrin.

  HTK-overdragelse
  Direktør for FMI, Flemming Lentfer (tv.), overdrager et indrammet kort til Chef for Danske Division generalmajor, Flemming Mathiasen (th.), som et symbol på overdragelsen af HTK fra FMI til Hæren. Kortet var udstyret med en nødhammer, som humoristisk symbol på, at HTK fremover udgør et primær føringsværktøj, og de fysiske kort et sekundært driftstrin.  I baggrunden ses repræsentanter fra forsvarets forskellige grene og fra forsvarsindustrien.

  En god indgang til nye markeder

  Bag udvikling og levering af softwaredelen til HTK står bl.a. virksomheden Systematic A/S fra Aarhus og hos lederen for forretningsudvikling i Systematic A/S, Steen Garnæs, hersker der ingen tvivl om, at strategiens indhold er en vigtig forudsætning for virksomhedens adgang til det øvrige marked:

  - Ofte er forsvarsområdet underlagt en række nationale sikkerhedsrestriktioner, som kan være svær for private virksomheder at overkomme. Kan vi i stedet få Forsvarets personale til at fortælle deres udenlandske kollega om det positive ved Systematics produkter, så skaber det en bedre indgang til andre markeder.

  - Samtidig er denne brugerudveksling også gavnlig for Forsvaret i og med, der automatisk sker en erfaringsindsamling fra andre lande og andre sammenhænge.

  Ansatte fra forsvaret hjælper med den taktiske læringsproces

  Udover den omtalte levering af software til HTK, så har Systematic ligeledes haft tre medarbejdere ansat, der normalvis gør tjeneste ved Forsvaret.

  HTK-træning

  De tre medarbejdere skal undervise i den taktiske læringsproces i brugen af HTK og har samtidig fået en garanti på, at de kan vende tilbage til Forsvaret, når deres kontrakt slutter. Derved kommer deres indhentede kompetencer ved genansættelse, som bl.a. tæller nye operative procedurer og nye indlæringsformer af HTK, i sidste ende også Forsvaret til gode.

  Giver enhederne en taktisk overlegenhed

  Det samlede resultat af samarbejdet bliver, at forsvaret får et system, som vil give enhederne en taktisk overlegenhed. For HTK vil gøre dem i stand til at analysere, beslutte og udføre operationer hurtigere og på et bedre grundlag end modstanderen.

  Derudover vil HTK reducere risikoen for egenbeskydning og forbedre evnen til at samordne de rådige våbens virkning optimalt og dermed i sidste ende være afgørende for evnen til at kæmpe og vinde.

  Fakta om

  Open for Business-strategien

  Den nære samarbejdskultur mellem Forsvaret og den nationale forsvarsindustri har eksisteret gennem flere hundrede år og blev endeligt formaliseret i maj 2013, da Forsvarsministeriet lancerede deres ”Open for Business”-strategien.

  Sigtet med strategien er, at ”samstemme og formidle de tiltag, der finder sted inden for Forsvarsministeriets område med henblik på støtte til fremme af danske virksomheder” – inden for rammen af den danske linje for eksportkontrol og internationale forpligtelser.

  Konkret skal dette gøres med udgangspunkt i tre fokusområder, som indeholder 1. Forsvarsattachéernes bistand til danske virksomheder, 2. Forsvarets samarbejde og dialog med industrien og 3. Forsvarsministerens ønske til promovering af danske virksomheder.

  HTK

  • HTK: Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk er betegnelsen for den hardware, der udgør netværket og består af digitale radioer, GPS, satellitkommunikation, routere (SOTAS), computere og skærme. Den 16. august 2017 fejrede man i Oksbøl overtagelsen af den første IKK kampunderafdeling med indbygget Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk HTK fra FMI til Hæren. Fejringen var et udtryk for det første spadestik i en større og banebrydende transformationsopgave af Hærens køretøjer
  • BMS: Battle Management System er softwaren og indeholder et informationssystem, der giver mulighed for Friendly Force Tracking (FFT) mhp. at bidrage til det fælles operationsbillede. BMS giver ligeledes mulighed for føring via transmission af planer og situationsmeldinger. ”SitaWare Frontline” er en BMS-applikation på HTK
  • ABMS: Afsiddet Battle Management System dækker både over hardware og software for den afsiddede løsning. Det består af softwaren er ”SitaWare EDGE” og ”SitaWare Frontline” og hardwaren End User Device (EUD) samt kabling til førens Secure Personal Radio (SPR). ABMS giver føreren mulighed for adgang til det fælles operationsbillede uden for køretøjet, for føring samt for at begrænset udveksling af skriftlige beskeder (taktisk chat)

   

  Forsvarets industrikontor ved FMI

  Er forsvarets single point of entry for initialhenvendelser fra industrien, og er FMI kontor ift. håndtering og behandling af Forsvarsministeriets Open for Business strategien.

  Kontoret koordinerer og understøtte forsvarets samarbejde med og støtte til industrien og med nationale og udenlandske Forsvarsattacheer.

  Derudover tilsikrer kontoret en koordineret og ensartet tilgang af henvendelser og forespørgsler fra industrien såvel som fra forsvaret.